Theraplay is een speelse manier om de relatie tussen ouder en kind te verbeteren. De behandelafspraken bestaan uit spelletjes en verzorgende oefeningen en activiteiten. De nadruk ligt op het leren om samen plezier te hebben. Als ouder leer je je kind beter aanvoelen en begrijpen, waardoor het contact tussen jou en je kind sterker zal worden.

Theraplay
Theraplay

Theraplay: voor wie?

Theraplay wordt met name ingezet bij hechtingsproblematiek. Het is een vorm van behandeling waarbij zowel ouder als kind betrokken zijn. Het is bedoeld voor het kind samen met zijn of haar voornaamste verzorger. Dat kan een biologische ouder zijn, maar ook een pleeg-, adoptie-, of stiefouder. Theraplay is mogelijk voor kinderen van alle leeftijden, vanaf baby tot in de vroege tienerjaren. De spelinterventies worden aangepast op de leeftijd van het kind. Het kind leert tijdens Theraplay dat het de moeite waard is. Het zal zich geliefd voelen waardoor zijn of haar omgeving positiever gaat inschatten en benaderen.


Waar kan Theraplay bij helpen?

Het kan zijn dat je als ouder het gevoel hebt dat je vastloopt in de interactie met je kind. Je kunt het gevoel krijgen dat je in een negatieve spiraal terecht bent gekomen. Of je ervaart als ouder veel onzekerheid. Vraagt jezelf constant af of je het wel goed doet. Bij deze milde vormen van problematiek kunnen enkele Theraplay-afspraken al voldoende zijn om een positieve draai te geven aan de interactie tussen ouder en kind.

Daarnaast kan Theraplay ook ingezet worden bij ernstigere problemen, zoals een verstoorde hechtingsrelatie. Een verstoorde hechting kan het gevolg zijn van traumatische gebeurtenissen en/of een moeizame start als baby. Dit kan leiden tot ernstige problemen in de interactie tussen ouder en kind.