Kindermeditaties zijn rustgevende en eenvoudige meditaties. Kinderen die nog nooit een meditatie hebben gedaan vinden het vaak een bijzondere ervaring. Tijdens kindermeditatie leren kinderen om zich te concentreren, hun hoofd vol gedachten tot rust te brengen en om aandacht te hebben. Aandacht voor wat zich in binnen in hen afspeelt: gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties.


Wat is kindermeditatie?

Kindermeditatie is er in twee soorten: geleide meditaties en stiltemeditaties. Tijdens geleide meditaties luisteren we naar speciale verhalen die gebruikmaken van de verbeeldingskracht van kinderen. Allerlei thema’s komen aan bod, bijvoorbeeld dankbaarheid, veiligheid, liefde, zelfvertrouwen en positiviteit. Stiltemeditaties maken gebruik van stilte. We staan even stil bij onszelf en gaan ‘stilzitten als een kikker‘. ?

Is dat niet zweverig?

Over meditatie wordt nogal eens gezegd dat het zweverig is. Het beeld van mannen in gewaden met een knot op hun hoofd schrikt veel nuchtere mensen af. Het kán ook zweverig zijn, maar het hoeft niet. Meditatie op zich is niet zweverig: een moment waarbij je alleen voelt wat er is, je concentreert op jezelf zonder mee te gaan met gedachten die telkens opkomen. Gedachten over dingen die zijn gebeurd, over dingen die misschien gaan gebeuren en heel vaak over dingen die uiteindelijk nooit gaan gebeuren. Meditatie zet je als het ware weer even met beide benen op de grond, want zeg nou zelf, jezelf steeds mee laten slepen door je gedachten, dát is pas zweverig.

Kindermeditatie

Kindermeditatie tijdens game therapie

Tijdens de individuele game therapie gebruiken we o.a. Muse. Dit is een neurofeedback meditatiespel waarmee kinderen leren om zich te concentreren en hun hoofd leeg te maken van alle piekergedachten.

Vooraf zorgen we samen dat we rustig worden. Dit kan door naar een geleide meditatie te luisteren of samen een ontspanningsoefening te doen. Dan pakken we Muse erbij en kiest het kind met welke virtuele wereld het wilt oefenen, bijvoorbeeld het strand, het regenwoud of een woestijn. De gekozen wereld verschijnt op de iPad tijdens de stiltemeditatie.

Met een hoofdband meet Muse tijdens de meditatie de hersenactiviteit — en daarmee het spanningsniveau. Ben je ontspannen dan is het rustig en lekker weer. Op het strand bijvoorbeeld zijn dan zachte golven en wind. Je zult dan zelfs af en toe vogelgefluit horen. Wanneer je gespannen bent of er komen steeds gedachten bij je op, dan wordt het weer wilder met harde golven en een stormachtige wind. Hoewel we het wel stiltemeditatie noemen, is het tijdens het spelen van Muse dus eigenlijk nooit helemaal stil. 😉

Muse
Een meditatiesessie met het spel Muse.
Muse
Links: zo ziet Muse eruit tijdens de meditatiesessie. Rechts: het puntenoverzicht na afloop.

Tijdens de meditaties kunnen kinderen aan het weer al horen hoe goed ze zich ontspannen. Dit is het neurofeedback element van Muse: gebaseerd op hun hersenactiviteit krijgen kinderen feedback op hoe ze het doen tijdens de meditatie.

Na afloop van elke stiltemeditatie zien kinderen overzicht van hun meditatie. Een lijndiagram geeft per seconde aan of je hersenen kalm, neutraal of actief waren. Hoe langer je kalm was tijdens de sessie, hoe meer punten je scoort. Als je het heel goed doet win je awards, bijvoorbeeld wanneer je minimaal één vogel per minuut weet te scoren.

Kinderen krijgen scoreformulieren waarop we hun scores en awards bijhouden. Na elke sessies kleuren ze in een balk hun puntenaantal in. Concentreren kun je leren, en dat zien ze duidelijk terug wanneer ze na meerdere sessies steeds nieuwe highscores behalen. Dit spelelement werkt voor kinderen ontzettend motiverend om goed hun best te doen tijdens de meditatiesessies.